Tja – det er såmænd bare at bruge sin campingvogn som udgangspunkt for en skiferie. Så hvis man har en campingvogn, hvorfor så ikke bruge den hele året?
For omkring 10 år siden hørte vi fra et par bekendte, at de gennem flere år var kørt til Østrig eller Italien med deres campingvogn for at stå på ski, så da vi selv stod for at ville investere i en campingvogn, besluttede vi os for, at det måtte vi da også prøve.
Den første vintertur sydpå med campingvogn gik til Zell Am See i Østrig, og da vi vi var lidt bange for, om vi kunne holde varmen i vognen, besluttede vi os for, at køre turen i marts måned, hvor det jo måtte være begyndede forår. Køreturen til Østrig forløb uden problemer, og på campingpladsen var der mulighed for at blive tilsluttet naturgas, så der var ingen problemer med at få gassen til at slå til. Det er meget rart at vide, når man bruger gas til opvarmning og er afsted i 14 dage. Det viste sig dog, at foråret var et stykke væk, idet vi ramte en periode med meget koldt vejr med 20-25 minus grader om natten og -10 til -20 grader om dagen.
Et af de spørgsmål vi oftest bliver stillet, når vi fortæller om skicamping er - kan man godt holde varmen?
Det fik vi så afprøvet på vores første tur – og ja – man kan sagtens holde varmen. Faktisk var vi nødt til at holde en tagluge lidt på klem om natten, fordi der var for varmt til at vi kunne sove inde i vognen.
Selv om det var koldt på pisterne i flere dage, så var vejret fantastisk flot, og vi havde en rigtig godt debut som skicampister. Vi har lige siden været afsted med campingvognen i ca. 14 dage hver vinter.
Er det ikke dyrt, at slæbe campingvognen sydpå om vinteren? Jo - det koster selvfølgelig mere til brændstof, at trække campingvognen sydpå, men det har alligevel vist sig, at når udgifterne bliver lagt sammen, så kan vi faktisk holde 14 dages skiferie for nogenlunde samme pris, som det koster at købe én uges skiferie for 2 personer.
Som regel er det sne situationen, der er med til at bestemme hvor vi skal hen, så vi studerer skiføret på de forskellige destinationer til kort tid før afgang hjemmefra. Vi beslutter først nogle få dage før vi skal afsted, hvor turen går hen, men selvfølgelig er Østrig et af de foretrukne steder.
Efterhånden har vi været på en del forskellige destinationer i Østrig, men vi har også 3 gange været i Canazei i Italien, fordi det er et rigtig godt og stort område med rigtig mange muligheder for godt skiløb. Samtidig ligger campingpladsen midt i byen, og der er kun omkring 150 meter hen til liften.
For ca. 5 år siden var vejret rigtig dårligt i hele Østrig, så vi kørte afsted uden at have besluttet destinationen hjemmefra. Da vi nærmede os Østrig var temperaturen på +14 grader og det var øsende regnvejr, så det endte med, at vi kørte gennem Østrig og Schweiz til Aosta dalen i Italien, hvor vi fandt frem til destinationen La Thuile. Skistedet ligger på grænsen til Frankrig ved området La Rosiere, og det var muligt at køre på ski i begge lande. Hvis man ønskede at krydse grænsen var det derfor nødvendigt at medbringe pas på pisterne. Vi blev dog aldrig bedt om at vise passet, så det var nok mere for en sikkerheds skyld, at det skulle medbringes. De første par dage fortsatte det dårlige vejr, med storm og regn, men så slog det om, og det blev rigtig fint resten at ferien. Fra starten så det skidt ud, men vi fik alligevel 11 rigtig gode dage med skiløb og højt solskin. Det viste sig, at området var rigtig fint, og det kan varmt anbefales til en skiferie.
Et andet spørgsmål vi ofte bliver stillet er, om det ikke er problematisk, at køre med campingvogn i vintervejret. Til det kan jeg sige, at vi selvfølgelig har snekæder med, men de har faktisk aldrig været i brug, og vi har ikke været udsat for større problemer end alle andre, der også kører på skiferie i bil. Vi har da oplevet snevejr undervejs, men hvis trafikken går stå, holder vi blot ind på en rasteplads. Så går vi ind i den opvarmede vogn, hvor vi kan lave kaffe, spise, læse en bog eller få en lille ”morfar”, indtil trafikken kører igen.
I ugen før påske sidste år startede vi hjemmefra i snestorm, men da vi kom syd for grænsen, blev vejret bedre, og resten af turen forløb uden problemer.
Normalt foregår turen frem og tilbage med en overnatning undervejs, hvor vi kører ind på en rasteplads sidst på aften, når jeg ikke har lyst til at køre mere. Så får vi lidt at spise og måske et lille glas, hvorefter vi går til ro i vores egne omgivelser. Næste morgen er vi – forhåbentlig – friske og udhvilede, så vi efter morgenmaden er klar til at køre videre til destinationen, hvor vi som regel er fremme hen på eftermiddagen. Så er vi klar til 12-14 herlige dage på ski.
Vi har ofte været af sted i uge 6 og 7, hvor Kirstens søster og hendes familie er stødt til i uge 7. Søster er lærer, så derfor ligger deres skiferie i uge 7, og det er altid hyggeligt, at mødes og stå på ski sammen med andre.
Den kommende vinter skal vi dog til Neukirchen i uge 7 med Grindsted Skiklub, fordi vores datter, svigersøn og børnebørn gerne vil havde os med. Så skituren med campingvognen bliver hen omkring uge 11 og 12, og her går turen nok til Sankt Johann im Pongau, hvor der er et stort sammenhængende ski område.
Vi glæder os allerede til begge ture.
Hvis der nu er nogle af jer, der har fået lyst til at prøve skicamping, men ikke rigtig tør gå i gang med det, så svarer vi gerne på spørgsmål og kommer med råd og vejledning.
Med venlig hilsen
Kirsten og Børge Bladsgaard, Enevej 4, 7200 Grindsted,
Mail: bladsgaard@mvb.net
Tlf. 20404824.